2 vragen over haarden en houtkachels

Kunnen houtkachels in een houtskeletbouw?

Vraag: Is het mogelijk om houtkachels in een houtskeletbouw te plaatsen? Zo ja, moet je dan ergens rekening mee houden? En hoe zou deze dan geplaatst moeten worden?

Antwoord: Het is zeker mogelijk om een houtkachel in een houtskeletwoning te plaatsen. Dit kan dan zowel in skelet als in massief. Daarnaast is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen i.v.m. veilige isolering van bijvoorbeeld brandbare oppervlakten en dergelijke. Hierbij is essentieel dat je isoleert en verlucht. Dit houdt in dat je brandbare vlaktes isoleert en de warmte die zich langzaam doorzet niet opsluit. Het zorgt voor goede ventilatie zodat de warmte goed afgevoerd kan worden.

Let ook op bij de dakdoorvoer van dubbelwandige buizen die geïsoleerd zijn. De buizen kunnen, ondanks deze geisoleerd zijn, toch nog warm worden aan de buitenkant. Je kunt dus beter de schacht verluchten en niet vol bouwen met isolatie. Mocht je deze willen bekleden gebruik dan een brandvrije plaat.

 

Hoe dicht ik een buis rond schouw af?

Vraag: Ik heb een wat oudere open haard vervangen door een standaard cv-haard. Nu heb ik 2 problemen: De schouw staat in verbinding met de kachel d.m.v. een buis. Rondom de buis moet ik de schouw nog weten af te dichten. Hoe krijg ik dit voor elkaar en welk materiaal kan ik het beste gebruiken? De kachel geeft op de één of andere manier een bepaalde geur af, heb ik iets fout gedaan? is hier wat aan te doen?

Antwoord: Smeer als eerste de ruimte dicht rondom de buis. Doe dit door gebruik te maken van cement. Waarom cement? Cement is brandveilig en het sluit nog eens perfect af. De geur daarentegen kan wellicht te maken hebben met de schouw die niet voldoende trekt  en zo de rookgassen terug circuleert in de ruimte. Is de schouw onlangs nog nagekeken op obstructies en gereinigd? Laat deze in ieder geval nog eens controleren door een deskundige.