Brandhout voor uw houtkachel

Brandhout is hout dat wordt gebruikt om om te zetten in warmte. Hout is de oudste brandstof van de mensheid en wordt al meer dan 400.000 jaar gebruikt.haardhout
Om voldoende rendement te geven moet brandhout droog zijn. Goed brandhout mag maximaal 15 tot 20% bedragen. Om het hout goed en snel te kunnen drogen kan men het hout het beste kloven. Men kan hout het beste meteen kloven na het kappen van de boom, dat gaat een stuk gemakkelijker dan uitgedroogd hout. Als je brandhout koopt worden deze meestal met een mechanische kliefmachine gekloofd, maar men kan het hout ook zelf met een kloofbijl kloven.
Het hout moet na het kloven nog een flinke tijd drogen. Normaal gesproken gaat men uit van een droog snelheid van 5 cm per jaar. De tijd die het hout nodig heeft om te drogen is ook afhankelijk van de houtsoort. Zacht hout zoals wilg, populier en naaldhout moeten minimaal een jaar drogen. Bij hardhout zoals es en beuk hout moet men uitgaan minimaal 2 jaar.
Om het hout te drogen kan men het beste gekloofd hout in stukken van 30-40 cm gebruiken. Het is het beste om het hout tegen regen te beschutten door deze onder een afdak op te slaan. Zorg dat er zo weinig mogelijk overhangende takken zijn, zodat er geen regenwater op het hout kan druppelen. Wanneer het hout in de open lucht bewaard wordt kan het na ongeveer 20 maanden al 25 % gedroogd zijn. Zorg ervoor dat de ondergrond niet nat is, het beste is bijvoorbeeld het gebruik van oude pallets als onderbodem zodat het hout ook van onderen kan belucht worden. Als men het hout onder een afgesloten zeil opslaat kan het vocht niet ontsnappen waardoor het hout kan gaan schimmelen. Probeer de opslag dus open te houden zodat er wind bij kan.