Hoe wordt een schoorsteen gerenoveerd?

Wil je ook ’s winters genieten van een gezellig en warm haardvuur in de woonkamer? Als je een al wat ouder huis hebt, kan het zijn dat de open haard en de schoorsteen renovatie nodig hebben. Daarmee zorg je ervoor dat de lucht- en rookafvoer door het rookkanaal weer optimaal gaat verlopen, en dat roetafzetting weinig kans meer heeft. Hiermee wordt het stoken van je open haard niet alleen fijner en makkelijker, maar ook veiliger. Hier lees je welke werkzaamheden er allemaal bij een schoorsteenrenovatie komen kijken.

Wanneer is schoorsteen renovatie nodig?

Bij een open haard die regelmatig door een professionele schoorsteenveger onderhouden wordt, is renovatie niet snel aan de orde. Maar als je een ouder huis koopt, weet je niet in wat voor staat de schoorsteen is. Een professionele dakdekker en/of schoorsteenveger kan dan vaststellen of je schoorsteen renovatie nodig heeft. Als er bijvoorbeeld sprake is van verweerd voegwerk, binnengedrongen vocht, of barsten aan de binnenkant, kan renovatie veel narigheid voorkomen. Deze vormen van schade en slijtage leiden namelijk tot een slecht werkende haard en in het ergste geval schoorsteenbrand.

Schoorsteen inspectie

Voordat er eventueel tot renovatie wordt overgegaan, is het nodig om de schoorsteen grondig te laten inspecteren. Bij een inspectie letten we op eventuele schade aan binnen- en buitenkant, bijvoorbeeld ontstaan door storm, ouderdom en erosie van de bakstenen en het voegwerk. Daarnaast letten we op verstoppingen in het rookkanaal: takken, vogelnestjes en roetafzetting, die niet alleen de ventilatie blokkeren, maar ook brandbaar zijn. Ook hebben we oog voor vochtplekken, die voegen los kunnen laten komen of zorgen voor barsten bij vorst.

Onderhoud aan de buitenkant

Bij een schoorsteen renovatie pakken we deze zowel van binnen als buiten grondig aan. Aan de buitenkant is het belangrijk dat de schoorsteen weer goed bestand wordt tegen wind- en weersinvloeden. Daarom reinigen we de stenen en hakken en slijpen we oude, broze voegen uit en vernieuwen deze. Ook repareren of vernieuwen we het loodwerk, waarmee de schoorsteen verbinding maakt met de dakpannen. Tenslotte kunnen we de stenen van buiten impregneren met een vochtwerend middel, zodat vocht en vorst geen schade meer zullen aanrichten.

Schoorsteen renovatie aan de binnenkant

Het rookkanaal is een belangrijk element voor een ongestoorde werking van je open haard. Bij een renovatie wordt deze weer helemaal vrijgemaakt, en eventuele roetaanslag verwijderd. Ook schoorsteenlekkages worden aangepakt, want het risico daar is koolstofmonoxidevergiftiging. Als het rookkanaal in erg slechte staat verkeert, kan dat ook gerepareerd worden, of zelfs compleet vernieuwd. Natuurlijk afgestemd, indien nodig, op de capaciteit van je kachel. Daarnaast is het verstandig om voor jaarlijkse schoonmaak en onderhoud te zorgen, zodat je weer lang vooruit kunt met je gerenoveerde open haard.

Schoorsteen onderhoud

Na een schoorsteen renovatie is het belangrijk deze goed te onderhouden. Zo voorkom je dat er gauw weer een renovatie nodig is. Laat daarom eenmaal per jaar (of vaker indien nodig) je schoorsteen grondig reinigen, om vuil, blokkeringen en roet in het rookkanaal te voorkomen en te verwijderen. Zo zorg je voor een lange levensduur van je open haard.