Hout hakken

hout hakken

Wanneer u thuis een open haard of houtkachel in de woonkamer heeft, kan het erg leuk zijn om het stookhout zelf te kappen en hakken. Wanneer u vers snoeihout heeft, is het het beste om dit zo snel mogelijk te hakken. Het gaat nameljik een stuk makkelijker om hout te hakken wanneer het hout vers is. Om het hout te drogen kan men het hout vervolgens voor de open haard laten liggen.

Benodigdheden voor hout hakkenhout hakken

Wanneer u het hout zelf gaat hakken, heeft men de juiste spullen nodig. Hieronder hebben we voor u een lijstje opgesteld met de spullen die u nodig heeft om veilig hout te kunnen hakken.

Een hakblok

Bij het houthakken is het verstandig om met een hakblok te werken. Hierdoor kan men de werkhoogte hoger maken, waardoor u uw rug minder belast. Wanneer u van een hakblok gebruikt, zorg er dan voor dat het hakblok goed vast staat. Wanneer u het hout met een kettingzaag gaat bewerken zijn er ook speciale kettingzaagblokken, welke op hoogte ingesteld kunnen worden.

Bijl

Bij het hakken wordt traditioneel een hakbijl gebruikt, tegenwoordig kiest men er ook vaak voor om een kettingzaag te gebruiken. Met een bijl is het werk wel zwaarder, maar wel milieuvriendelijker. Om veilig met een bijl te kunnen werken, moet men er voor zorgen dat deze goed scherp is.

Kettingzaag

U kunt het hout ook met een kettingzaag zagen. Heeft u veel hout, dan is dit een goede oplossing, waar u veel tijd mee bespaart. U heeft hierbij de keuze uit een elektrische en een benzine zaag. Een benzine kettingzaag is zwaarder, maar het voordeel is dat hiervoor geen snoer nodig is. Er zijn ook elektrische zagen met een accu, waarbij ook geen snoer nodig is, maar deze moet regelmatig opgeladen worden.

Takkenbijl

Met een takkenbijl kan men gemakkelijk dunne takken verwijderen.

Kloofbijl

Een kloofbijl wordt gebruikt om hout te splijten. Men kan met de achterkant van de bijl makkelijk een wig in het hout slaan, waardoor het hakken makkelijker verloopt.

Veiligheid

Bij houthakken is veiligheid erg belangrijk, vooral wegspattende houtsplinters kunnen schade veroorzaken. Draag daarom ten alle tijden een veiligehidsbril. Ook goede handschoenen voor een goede grip en gehoorbeschermers bij het gebruiken van een kettingzaag zijn belangrijk.