Houtpelletkachels

Pelletkachels zijn moderne houtkachels die zich voeden met speciale houtkorrelspellets die ook wel pellets of houtpellets worden genoemd. Deze pellets kunnen vaak worden toegevoegd door een speciale voorraadruimte aan de achterkant van de kachel of via een externe pellet opslag. De meeste houtpelletkachels zijn voorzien van een thermostaat, waardoor een gelijkmatige temperatuur behouden kan worden. Bij luxere modellen kan men de kachel zelfs inprogrammeren en sommige modellen kunnen zelfs elektriciteit produceren.
Wanneer je een houtpelletkachel in je huis wil installeren kan men deze aansluiten op het bestaande rookkanaal. Indien men nog geen rookkanaal aanwezig heeft, zal men zelf een rookkanaal moeten installeren. Dit kan gemakkelijk door bijvoorbeeld een enkelwandige pijp net als een regenpijp langs de gevel te monteren.

Waarom zou je een pelletkachel nemen?

Met een pelletkachel kan men flink besparen op de gasrekening. Daarnaast geeft de pelletkachel ook een veel sfeervoller gevoel van warmte dan de gewone verwarming. Men kan er ook over denken om een pellet CV aan te schaffen, waarmee men nog meer op de kosten kan besparen.

Beter voor het milieu

De verbranding van pellets is erg schoon, waarbij geen rook (koolmonoxide) vrij komt. In vergelijking met gewoon brandhout heeft de pelletkachel ook zijn voordelen, men hoeft namelijk niet verschillende keren met brandhout te sjouwen, omdat de pellets aanzienlijk lang branden. Daarnaast zijn de pellets schoon in gebruik, waardoor u last van ongedierte zal hebben, dat normaal gesproken tussen het brandhout verscholen zit.