Pelletkachels

Voordelen van pelletkachels

Het gebruik van houtpellets bij het stoken van een pelletkachel heeft vele voordelen voor u als consument. Hierbij zetten we de voornaamste voordelen een op een rijtje:
•    houtpellets zijn een goedkopere brandstof voor de consument
•    er is een relatieve grote beschikbaarheid van de grondstof
•    deze manier van stoken zorgt voor een mindere afhankelijkheid van olielanden
•    houtpellets bieden een hoge warmte-inhoud (5000 Wh/kg)
•    met een vulling van 15 kg kunnen pelletkachels 10-50 uur branden
•    pellets bieden een hoog warmterendement (83-94%)
•    pelletkachels zijn overal toepasbaar (5-350 kW)
•    het gebruik van pelletkachels is veiliger dan stoken door middel van gas of olie
•    de installatiekosten zijn laag.

Pelletkachels milieuvriendelijker dan welk ander soort brandstof?

Ja pellets zijn de milieuvriendelijkste brandstof, omdat de pellets veel efficiënter verbrand worden en daardoor ook maar een hele kleine hoeveelheid as (0,3-0,7%) achterlaten. Deze pellets worden geproduceerd van het houtafval van kaprijpe bomen. Wanneer deze bomen zouden blijven staan, zou er sowieso koolstofdioxide worden uitgestoten rekening houdend met het natuurlijk rottingsproces.
De Co2   uitstoot die bij pellet verbranding vrijkomt is minimaal vergeleken met de uitstoot van Co2    die bij verbruik van brandstoffen zoals olie en gas vrijkomen. Waar de pellets worden gemaakt van kaprijpe bomen en het ontginnen weinig schade voor de natuur oploopt, is het ontginnen van olie en gas geen natuurlijk proces, waardoor deze ook niet steeds opnieuw worden aangemaakt.
Zeker met de huidige her-aanplantings programma’s wordt er voor een zo duurzaam mogelijke manier van brandstofwinning gezorgd

Pelletkachels en Besparen

In de tijd van groene energie, hybride auto’s en de huidige recessie wil iedereen met een klein budget meer bereiken. Het aanschaffen van een Pelletkachel is hierbij een stap in de goede richting want pellets zijn niets minder dan geperste houtkorrels en deze brandstof brengt vele voordelen met zich mee. Dit heeft u ook kunnen lezen op ons artikel over houtkachels en de pelletkachel gaat hierin nog een klein stukje verder door het soort brandstof dat deze gebruikt.
De Pelletkachel heeft namelijk een zelfde soort uitstraling een hoog rendement, een unieke vormgeving en ook een unieke brandstof.

Houtpellets

Deze vaste brandstof heet Houtpellets en deze is gemaakt van samen geperst houtafval. We recyclen dus hout waarmee we onze panden of water mee kunnen verwarmen.
Houtverbranding is natuurlijk al veel minder slecht dan de verbranding van olie maar daarnaast is hout ook nog eens een CO2 neutrale brandstof. Daar waar olie het CO2 gehalte na verbranding verhoogt in de atmosfeer, laat hout dit gehalte met rust omdat hout enkel de CO2 uitstoot die deze tijdens zijn leven heeft opgenomen. Een ander voorbeeld is dat 1,8 kilo aan houtpellets gelijk is aan 1 m3 aardgas! Dit alles maakt het natuurlijk een unieke brandstof maar deze kan niet zomaar in elke kachel toegepast worden.

Moderne Techniek en toch de gezelligheid van brandend hout

Dankzij de nieuwste technieken zal uw kachel altijd blijven werken zolang u de Houtpellets op tijd bij vult. Door middel van een moderne chip worden de houtpellets via een schroef naar de juiste plek verplaatst binnen in de kachel zodat deze omgezet kunnen worden in warmte. Als het compartiment leeg is zal de chip dat merken en de schroef zal daarna werderom zijn werk doen. Daarom is het ook heel goed mogelijk om het zonder uw huidige CV ketel te stellen en een echte eye catcher in huis te halen.

Deze kachel kan meer

Naast het verwarmen van uw vertrek kan deze kachel:

  • Het water in de verwarming verwarmen
  • Uw leidingwater verwarmen
  • De lucht vochtiger maken
  • Een aangename geur verspreiden met behulp van olie

Stapt u over van een traditionele kachel naar een Pelletkachel dan kunt u ongeveer 30% besparen.
Het rendement van een Pelletkachel is minimaal 85%