Tips voor de houtkachel

Zelfs eind februari in 2013 is de kou nog niet verdwenen. Nog steeds is het de tijd van het jaar om de kachel eens goed aan te steken.
Hieronder staan daarom wat tips om de houtkachel optimaal te gebruiken.

Zorg ervoor dat er genoeg zuurstof in de ruimte is waar de houtkachel staat.
Een houtkach onttrekt zuurstof uit de omgeving en daardoor moet er voldoende van aanwezig zijn. Open hierbij de gehele klep.
Wanneer u papier wilt verbranden zorg er dan voor dat het wit papier is en er niks op het papier staat qua inkt. Dit in verband met het milieu.

Aanmaakblokken zorgen ervoor dat het vuur makkelijker aangaat en langer blijft branden. Zo zijn er tegenwoordig aanmaakblokken die bijna twee uur lang blijven branden.
Laat wel genoeg ruimte tussen de aanmaakblokken zodat de zuurstof goed in kan trekken.
Belangrijk hierbij is dat je droog hout in de houtkachel legt, dit is te herkennen aan een hoger geluid bij het verbranden dan bij nat hout.
De best manier om het vuur goed aan te maken is te beginnen met zacht hout, dit vat namelijk sneller vlam. Daarna kunt u hard hout toevoegen dat langer zal branden dan zacht hout. Hardhout heeft een dichtere structuur waardoor er meer warmte van de kachel af zal komen.
Gekeken naar de rook is het belangrijk dat het een witte of kleurloze rook is. Dit geeft aan dat er een volledige verbranding plaatsvindt. Wanneer de rook donkerder word betekend het dat de verbranding onvolledig plaatsvindt.
Onderhoud daarnaast de houtkachel en de schoorsteen met regelmaat.