De winter komt eraan!

De eerste stevige buien zijn gevallen, de wind trekt flink aan en de kraag van je jas gaat omhoog. Het is weer de tijd van het jaar dat de winter eraan komt en dit betekend voor veel mensen dat ook de kachel weer aan gaat.

Gevaar

Toch is het zaak om goed op te blijven passen voor gevaar. Er zijn ieder jaar in Nederland toch zo’n 2.000 schoorsteenbranden. Daarom is het belangrijk, zeker na een strenge winter zoals afgelopen jaar om de schoorsteen te checken. Het is aan te raden om een professionele schoorsteenveger in de hand te nemen. Deze hebben veiligheidstrainingen gehad en weten dus hoe te werken op hoogte.

Veilige schoorsteen

Wanneer je twijfelt of je schoorsteen veilig is kan je dit op verschillende manieren nakijken. Wanneer je witte rook ziet is er een goede verbranding, dit is een goed teken. Bij donkergrijze rook is de verbranding onvolledig. Daardoor ontstaat koolmonoxide wat giftig is. Dit kan zelfs dodelijk zijn. Vaak gaat het onwetend wat je ziet of ruikt er niks van. Nog donkerdere rook kan wijzen op een hoog roetgehalte.

Stooktips

Ten slotte nog een paar stooktips:

  • Leeg de asla nooit helemaal. Dit beschermt de vloer tegen hitte en het vuur brand dan beter.
  • Gebruik nooit brandbare vloeistoffen voor het aanmaken van de kachel, maar aanmaakblokjes of aanmaakhout.
  • Stapel niet teveel hout in de kachel maar vul regelmatig bij. Hierdoor benut je de volle capaciteit.
  •  Sluit niet de luchttoevoer af, daarbij komen veel schadelijke gassen vrij.