Veel verouderde houtkachels en –haarden

Houtkachels en houthaarden dienen egenwoordig aan strenge normen te voldoen. Toch voldoet meer dan tachtig procent niet meer aan die normen, ze zijn verouderd en kunnen zelfs levensgevaarlijk zijn. Dit is gebleken uit onderzoek, de resultaten werden onderzocht in opdracht van verwarmingsspecialist Stuv bij een steekproef onder 600 Belgen die een houtkachel of houthaard in bezit hebben.

In totaal hebben ongeveer een op de drie Belgen naast de conventionele verwarming op gas of electriciteit een houtkachel in huis. Het blijkt dat 87% van deze houtkachels verouderd is. Daarnaast is gebleken dat de helft niet regelmatig de schoorsteen laat reinigen wat voor gevraalijke situaties kan leiden. Daarnaast kan een slecht onderhouden kachel of haard er voor zorgen dat er veel energieverspilling plaatsvindt. Doordat bijvoorbeeld de kachel veel te snel te warm wordt en hierdoor de energie niet efficiënt genoeg benut wordt. Daarnaast kan een verouderde kachel ook zorgen voor te veel uitstoot van fijn stof wat slecht is indien dit ingeademd wordt.

Toch is er ook goed nieuws. Zo zou de helft zijn kachels graag vervangen door een nieuwer en veiliger exemplaar. De meesten vinden het hierbij belangrijk dat ze efficiciënter kunnen stoken en dat de nieuwe houtkachel of houthaard beter is voor het milieu. Pas op de derde plaats komt bij hen de veiligheid.